קורסים לבעלי צרכים מיוחדים
לימודים על חשבון ביטוח לאומי - תואר ראשון
בעלי צרכים מיוחדים המעוניינים ללמוד לתואר ראשון צריכים לפנות לפקיד השיקום של המוסד לביטוח לאומי. הפקיד מספק לבעל הצרכים המיוחדים סיוע בבחירת מסלול הלימודים או מסלול ההכשרה המקצועי וכן נותן את סל השיקום. ההחלטה על המסלול הלימודים נעשית, כאמור, לאחר התייעצות עם פקיד השיקום, ובמידת הצורך גם עם גורמים מקצועיים נוספים. בסופו של דבר תלויה ההחלטה בכישוריו האישיים ובסוג הנכות של המבקש והם אלו שיקבעו את אופי הלימודים ואת משכם.
מידע נוסף על תואר ראשון לבעלי מוגבלויות
סל שיקום מקצועי -
קורס או תואר ראשון
הלימודים לתואר ראשון או לימודי תעודה במימון ביטוח לאומי במסגרת סל שיקום מקצועי אפשריים בקשת רחבה של מוסדות לימוד מוכרים ברחבי הארץ. לפני תחילת הלימודים חשוב לבדוק כי מוסד הלימודים המבוקש אכן נמצא בפיקוח ממשלתי, ומבטיח תעודה מקצועית מוכרת או תואר אקדמי מוכר. במסגרת סל השיקום זכאי בעל מוגבלויות לדמי שיקום, שכר לימוד, הוצאות נסיעה ולינה, מכשירי לימוד ועוד. בנוסף, זכאים בעלי צרכים מיוחדים לשירותי תמיכה והנגשה על פי הצורך, דוגמת שירותי תמלול או תרגום לשפת סימנים הניתנים לכבדי שמיעה.
לימודים לבעלי צרכים מיוחדים - משך הלימודים
זמן ההכשרה הדרוש על מנת לרכוש מקצוע משתנה במידה ניכרת, ותלוי בתחום ההתמחות המבוקש. לימודי עיצוב גרפי אורכים שנה עד שנתיים, ואילו לימודי תואר ראשון במדעי מחשב אורכים ארבע שנים. גורם מהותי נוסף המשפיע על משך הלימודים הוא תדירות הפגישות הלימודיות, כאשר מן הסתם ככל שהתדירות גבוהה יותר, זמן הלימודים מתקצר. עם זאת, חשוב לציין שלימודים דורשים זמן והשקעה, ולעתים מוטב לפרוס אותם על מנת להבטיח הפנמה ותרגול של החומר הנלמד.
מימון לימודים לנכי צה"ל
נכי צה"ל זכאים גם הם לשיקום מקצועי ומוצעים להם מספר רב של מסלולי שיקום מגוונים. לשכת השיקום המחוזית מספקת לכל נכה צה"ל יעוץ, הכוונה וסיוע בשיקום, וניתן לבחור בין שיקום כלכלי עצמאי, הכשרה מקצועית או השכלה גבוהה או סידור בעבודה שכירה. לימודי תעודה לנכי צה"ל במימון משרד הביטחון כוללים אף הם דמי מחיה ותשלום שכר לימוד, בהתאם למצבו של הסטודנט.
מסלולי לימוד לאנשים עם מוגבלויות
עם המודעות ההולכת וגוברת וההתפתחות הטכנולוגית יכולים כיום בעלי מוגבלויות להשתלב בלימודי תואר ראשון, קורסים ולימודי תעודה במגוון רחב של תחומים. רבים מהסטודנטים בעלי הצרכים המיוחדים בוחרים בלימודי תואר ראשון בעיצוב גרפי, הנחיית קבוצות, לימודי גישור, הנדסאי חשמל, ניהול רשתות או תרפיה באמנות, וישנם כמובן מקצועות רבים נוספים בהם בעלי מוגבלויות יכולים לעסוק.
בעלי נכויות - אפשרויות תעסוקה
בעידן המודרני, והודות לטכנולוגיה מתקדמת, בעלי מוגבלויות יכולים להשתלב בכל ענפי התעסוקה, תוך התאמה כמובן למוגבלות הספציפית. כיום ישנם נכים אשר מועסקים בקשת רחבה של מקומות עבודה, החל מתפקידי ייצור זוטרים במפעלים תעשייתיים, דרך עמדות של מענה טלפוני בחברות שונות, עבור בתכנות או בקרת איכות בחברות הי-טק, וכלה בתפקידי ניהול בכירים בעסקים וארגונים בין לאומיים.